2011. évi versenyek

Vitaanyag:

Az utóbbi évek során számos probléma adódott a versenyek rendezésével kapcsolatban. Bebizonyosodott: a jelenlegi bajnoki rendszer nem tökéletes.

Ez nem gond, gond az, ha idejében nem lépünk és nem próbáljuk rugalmasan, az élethez igazítani a bajnokságokat. Nem kell szégyellnünk másoktól ellesni, koppintani a már jól bevált megoldásokat. Lásd: bridzs, sakk, darts, stb, stb.

Kérek minden ULTISTÁT, gondolja és „rágja” át az alant megírt ötleteket, beszéljétek át minél több „ultifüggővel”.

Szeretném a következő Elnökségi ülésen az érdekeltekkel is átbeszélni. Az ez évi Közgyűlés előtt az Elnökség még tart egy ülést. Ekkor tudnánk a végleges ötleteket írásba foglalni és a Közgyűlés elé vinni.

A Közgyűlésen már csak esetleges apró módosításokkal kellene foglalkoznunk.

Az lebegjen a szemünk előtt, hogy a FIFA, már több mint 100 éves és mégis minden évben vitatkoznak valamilyen szabálymódosításon.

Az eddig hozzám eljutott ÖTLETEK:

Minden klubnak, egyesületnek, aki a Szövetség tagja, meg kell adni a lehetőséget, hogy úgynevezett „Szövetségi” versenyt rendezzen. Ezeken a versenyeken „Élő” pontokat lehessen szerezni.

Az „Élő” pontszám szerző verseny feltételei: 120 osztás lejátszása

Ezek szerint pl.: 8 x 15 parti = 120, vagy 10 x 12 parti = 120

További lényeges feltétel: Egy versenyen minimum 21 játékos és egy névjegyzékben szereplő bíró, aki a Szövetség Bíró-listáján szerepel. (későbbiekben eldöntésre vár, mi a feltétele a bírói listára kerülésnek)

Hasonlóan az MLSZ, avagy a bridzs, sakk, darts mintájára.

A LÉNYEG: 2011-ben márc. elseje és október 31. között, aki minimum 3 szövetségi versenyen a legmagasabb pontszámot eléri, azok egy elődöntőn mérettessék meg magukat. Közülük az első 21 játsszon egy döntőt, ahol kiderül, ki a 2011. év ULTI BAJNOKA.

Az elődöntő létszáma szintén megállapodás kérdése. 40-50-60-90 fő. A fix: a döntő 21 versenyzője. Az elődöntőn és a döntőn a bíró ne játszhasson!

Az anyagiakról: A szövetségi versenyeken a nevezés díjából a szervezők 200 Ft-ot utaljanak a Szövetségnek, 200 Ft a  hagyományos zsíros kenyér, a maradék 600 Ft/fő összegből lehet díjazni a bírót és a rezsi költség is kijön. Mindenhol lehet találni szponzorokat, akik az apróbb díjazásba beszállnak. (I-II- III, IV-V-VI)

Lehet egybevonni a helyi hagyományos versenyt. Pl: Tiszaparti-ultiparti, Szegedi ulti egyetem, gyömrői Új kenyér, Heuer-Nagy emlékverseny, stb, stb. Aki több versenyen akar indulni, tegye, de a legjobb három eredménye számít a bajnokságban.

A bírót lehetőleg ne a legtávolabbi városból hívjuk, a költségek miatt.

SPORT ULTI

Természetesen jobban ki kell emelni a sport ulti rangját! Itt is a 2011-ben szerzett mesterpont adná az alapot. Az ultisták, amennyiben valóban előre akarnak lépni a mesterpont listán, igyekeznek minél több versenyen indulni. Keresni fogják a lehetőséget a megmérettetésre (lásd sakk, bridzs).

Ne tegyük  senkinek kötelezővé a versenyzést, amennyiben az illető 1-2 versenyen bizonyítja a zsenialitását, ám tegye. Itt is lehet elődöntő (30-45, esetleg 60 fővel), a lényeg: valahogy tegyük rangosabbá, mint a társasági versenyt.

Azt is végig kell gondolni, hogy a társasági ulti verseny szervezéséhez hasonlóan a versenyeket a tagegyesületek rendezzék, azzal a feltétellel, hogy a minimális versenyzői létszám nem lehet kevesebb 18 főnél. Az elődöntőben, a 2011-ben legtöbb mesterpontot elért első 30-40, stb. fő jut. A döntő létszáma 18 főben lenne meghatározva. Az elődöntő és a döntőbe jutás feltétele hasonló a társasági ultinál megfogalmazottak szerint.

Minden versenykiírást a Szövetség honlapján meg kell a tagegyesületeknek jelentetni, így azok mindenki számára nyilvánossá válnak. Természetesen a versenyeredményeket is.

Díjazás: A társasági és sport ulti nevezési díjai kerüljenek felosztásra a döntő győztesei között. Az elv: Minél több résztvevő, annál magasabb díjalap!

Fentiek a Gyömrői ultisok ötletei, én csupán összesítettem, az eddig elhangzott javaslatokat.

Vizi Béla

főtitkár

Várjuk a hozzászólásokat.

7 thoughts on “2011. évi versenyek

1. Tisztelt Magyar Ultiszövetség! Tisztelt Tagszervezetek, Tisztelt Versenyzők!

Figyelemmel a Magyar Ultiszövetség főtitkára 2011. évi versenyrendszerrel kapcsolatos felhívására a díjazással kapcsolatban a következő javaslatot teszem.
    A társasági és az sport ulti döntő díjazásánál, figyelemmel arra, hogy bajnokság megnevezés szerepel a kiírásban az első helyezett 2011. évtől kezdődően két kupát kapna.
    Az első egy nagyméretű, amelynek a talp oldalán elhelyezett táblán felírásra kerül a nyertes neve és évszáma. A kupa vándor kupa, amelyet a nyertes egy évig – a következő döntő ideéig – őriz. A vándor kupát az a győztes megtarthatja, aki összességében háromszor első helyezést ért el, vagyis megnyerte. (A kupa végleges megszerzéséhez nem feltétel a három győzelem egymás utáni években való elérése.)
    Az első helyezett a vándor kupa mellett megkapja annak kicsinyített másolatát (vagy hasonlót), amely végleg a tulajdonát képezik. A további díjazásról a korábbi éveknek megfelelően a Közgyűlés dönt az éves versenyrendszer és költségvetés jóváhagyásakor.
    A két verseny ág kupája lehet azonos, de Szövetségi döntés függvényében az azonos nagyság mellett lehet különbség a díszítés módjában és a formájában is. Mind kettőnél követelmény, hogy a talp oldalán legyen véshető felület, amelyre a győztesek neve és éve hosszabb távon kivitelezhető legyen.
    Ugyancsak a díjazással kapcsolatos javaslat, hogy mindkét döntőben – figyelemmel az adózá-si szabályokra is a 4-6 helyezett díja kupa, és más díjtárgy, továbbá amennyiben külső támogató van az azok által felajánlott díjak, ugyanakkor a jelzett helyezéseknél a pénzdíj – amely megszűnne.
    Tisztelettel: Tóth Bálint

2. Szerbusztok érdeklődők!

Számomra nem derül ki sem az elnök, sem a főtitkár változtatási javaslataiból, hogy mi is lenne a leküzdendő problema a társasági ulti versenyrendeszerében, illetve a versenysorozat lebonyolításában.
    Nem írja senki sem azt, hogy ez vagy emez a hiba, szeretnénk kiküszöbölni, csak azt írják, hogy bebizonyosodott az, hogy a jelenlegi rendszer nem tökéletes.
    Mi a baj vele???
    Melyik javaslet szünteti meg a bajokat?
    Ha a FIFA évente változásokat tárgyal, az nem elegendő indok arra, hogy a MAUSZ is – az ötéves múltjával- változásokaz generáljon.
    Inkább ragaszkodni kellene a vállalható múlthoz!
    Persze egyáltalán nem kizárt az, hogy tévedek.
    De tegyük fel a kérdést:
    Milyen fejlődést mutat, a Mészáros éra a múlthoz képest?!
    Hol találkozik a jelenlegi elnökség működése az Alapszabály előírásaival?!
    Szóval, mi a baj a jelenlegi rendszerrel?
    A társasági ulti az ULTI lelke.
    Őrizzük meg. Ha van rá akarat……

3. Teljesen egyetértek Karcsi véleményével, mint olyan személy, aki szintén a kezdetektől tagja a Szövetségnek, és „mindegyik” éra munkáját segítettem.
    Természetesen ez nem az önreklám helye, csak szeretném leszögezni azt, hogy valóban a társasági ultin van jelenleg a hangsúly, az a lelke a játéknak.
    Az, hogy kialakult a SportUlti, természetesen nagyon jó dolog, az pedig még jobb dolog, hogy fent is maradt, és ápolva van ez a szakág is.
    Azonban amíg a társasági ulti versenyek eredményei, illetve szervezései érdekelnek illetve mozgatnak több embert, addig olyan rendszerben kell lebonyolítani a játékosok versenyeztetését, ami a lehető legtöbb ultist arra késztet, hogy megmérettesse magát.

Éppen ezen okból mondom azt, hogy maradjon a „régi” rendszer, nem kell belehozni az értékszámokat a bajnoki rendszerben, az csak egy mutató. Úgyis az eredmények magukért beszélnek, és aki hosszú távon tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, az meg is látszik.
    És mivel továbbra is játszik a szerencsefaktor, ezért természetesen nem lehet azon versenyzőktől sem megvonni a lehetőséget a továbbjutásra, akiknek „csak kijött a lépés”.

4. Egyetértek Bálint, Csaba és Karcsi véleményével!!
    Ami tény: A „társasági „ulti jelenleg lényegesen nagyobb számú játékost vonz, mint a „sport”ulti!
    Csökken a bajnokságokba benevezett ultisok száma!
    Sorra szűnnek meg klubok!

Ugyanakkor az országban nagyon sokan űzik e sportot! Mindenki előtt ismeretes: a „jó-játék” portálon több ezer a regisztrált ultis! Az UltiStars oldal is több száz játékossal működik!
    Az on-line játéknak főleg a fiatalok a rajongói. Az egyetemeken is sok fiatal ultizik.

A bajnokságainkat rugalmasabban, kevés utazással és nem egész napos monstre programmal kell rendeznünk!
    Gondolataim a következők: Minden klub rendezzen „házi” versenyt, (6×15, esetleg 6×18.) fordulókkal, amit egy-egy hétköznap este meg lehet rendezni. (klubnapon)
    A házi versenyeken 4-5-6 forduló során kerüljenek ki a legjobbak, létszám arányosan. Az Elődöntő 2. forduló, ahol már a Szövetség Szabályzata szerint megy, (8×15, vagy 10×12, azaz 120) parti, ami már Értékpontszám szerző verseny!
    Az egyéni versenyzők is indulhatnak, a klubvezetőnél előzetes jelentkezés a feltétel! Az elődöntő létszámát az első Elnökségi ülés javaslata után a Közgyűlés szavazza meg!!
    Természetesen az elődöntőn és a döntőn nem lehet a játékos a verseny bírója!
    Számításom szerint a döntő 21 ultisának legfeljebb 3-szor kell utaznia.

A klubok a jövőben is rendezzék meg a szokásos versenyeiket. Pl: Tiszaparti Ultiparti, Gyömrői Új kenyér, Farsang Kupa, stb., stb. Amennyiben a Szövetség szabályzata szerint szervezik a versenyt, ezek „Élő-pont szám szerzővé válnak!!! Aki akar az a jövőben is gyorsan tudja emelni vagy csökkenteni a pontjai számát!
    Hirdethetnénk szuper döntőt, ahová meghívhatnánk (kihívhatnánk) a „jójáték” és az UltiStars legjobbjait!
    Az Országos döntőn a Fő-díj a Vándor kupa (lásd fenn).

5. Kedves Ultistársak!

Vannak fenntartásaim az előttem szólókkal szemben.
    1. Nem lenne célszerű minden olyan versenyt „Ertékszerzőnek” nyilvánítani (és a továbbjutás szempontjából beszámítani)amelyik „huszadrangú” ugyan, de egyébként megfelel a feltételeknek. ez bizonyos mértékig komolytalanná tenné a lényegét: A VERSENYT.
    Megjegyzés ehhez: -Egy „háziverseny” a sport világában egy EDZÉSNEK, klubon belüli „erőfelmérésnek” felel meg. az itt szerzett PONTSZÁM nem egyenlő értékű a hivatalos selejtezőkön elértekhez.

2.Azzal egyetértek, hogy a Társasági ultinak HAGYOMÁNYAI VANNAK, és jelenleg ez jelenti a JÁTÉKOT és a szórakozást. Akár elfogadjuk, akár nem: EZ A VONZÓ az ultiban.
    De!! Aki volt már igazi „Sport-ultiversenyen”, – ahol a résztvevők mindegyike „megütötte a mércét”, az tudja, mi a különbség a két szakág között. A TUDÁS.
    Ezért nem tartom helyesnek Sportultiban azon versenyzők szerepeltetését, akik még az ULTI ALAPVETŐ SZABÁLYAIVAL sincsenek tisztában. (volt már rá példa)

Éppen ezért: Egyetértek azzal, hogy EGYENLŐ MÉRTÉKŰ díjazás legyen mindkét szakágban. (függetlenül attól, mennyi a létszám egyik, vagy másik versenyágban.) Azzal indokolnám: A Sportultiban résztvevők egész évben PLUSZ-költséget vállalnak, – hozadék nélkül. (saját zsebből)
    Van egy „prózai kérdésem”: miért baj, és kinek FÁJ, ha az ultis a jó szereplése után PÉNZT (IS) KAP?
    Őseink, akik „kitalálták”, talán anno „babra” játszottak? (szerintem nem.)

3. Szó esik „ultifüggőkről”- sokszor pejoratív értelemben. Hol lenne ez a HUNGARIKUM az „ultifüggők” nélkül? Ezen sem ártana elgondolkodni AZOKNAK, akik a pénzdíjas versenyeket „kiírtanák” az ulti világából!

4. Személy szerint nekem (nem egyedül képviselem ezt az álláspontot) minden VERSENYEN bevezetném a fordulók utáni kötelező „elszámolást”. Többet HOZNA, mint VINNE! elsősorban a sportszerűség, a FEER PLAY szempontjából. Mert a SPORTSZERŰTLENSÉGNEK „ára lenne”.

6. Az ötletedben van elgondolkodtató……
    Mi lenne ha a társasági döntő első 30-40-50 versenyzőjének ki-írnánk egy sport ulti döntőre felhívást!! Ezek szerint az első 15-18,esetleg 21 játékos jogot kap egy szuper döntőre!!
    Ő lenne a Magyar abszolút bajnok! Lásd:a foci példát!
    A díjazás tükrözné a tudás értékét és 40-60 arányban kapnának a győztesek. Magyarul:Társasági Vándor kupa,kis kupa.
    Abszolút bajnok Vándor kupa,kis kupa.
    A kupák nagysága és a jutalom tükrözné a különbséget!

Természetesen nem kell kötelezővé tenni a sport-ultira a nevezést,a lehetőséget a társasági döntőn a helyezés sorrendje adná!!
    Vizi Béla