Makó II. elődöntő

A  NUB társasági ulti elődöntő második része külső szemlélő szemével.

A Magyar Ultiszövetség társasági ulti bajnokság elődöntője, a korábbiaktól eltérve, új módszerrel lett megszervezve és kivitelezve. Az elődöntő tíz fordulóját – november 13-án – Tiszabercelen, a további tíz fordulót Makón – november 20-án – játszották az elődöntőbe bejutott ultisok. A helyszínek közötti nagy távolság, az egymást követő hétvégi játék, a ködös nap is közrejátszhattak abban, hogy az első fordulóban részvett hatvan főből Makóra, a Korona étterem és Konferencia Központ – 2001-ben felújított patinás épületében – 44 fő jelentkezett, folytatta a korábbi héten megkezdett versenyt.

A Szegedi Ulti Egyesület tagjai, Pavelka János egyesületi elnök vezetésével, aki egyébként az elődöntő résztvevője volt kellemes, barátságos környezetben, szép épületben szervezték a versenyt.

A Korona Étterem és Konferencia Központ előtti téren – a verseny napján ködben álló szoborcsoport – adott ihletet a versenyzők részére, erősítve mindenkiben a győzni akarást, a kudarc elkerülését.

A kezdési időpontig folyamatosan érkező ultisok az elődöntő folytatása előtt baráti ultival hangoltak a versenyre.

A versenyekhez már tradicionálisan kapcsolódó zsíros kenyér és az elválaszthatatlan (ez esetben makói) hagyma és más zöldségek, paprika, paradicsom, saláta bőségesen biztosította az energiaforrást a kiélezett játszmákhoz, a feladatok ellátásához.

Az egész napos, végig küzdelmes és kiélezett verseny ideje alatt – eltekintve a délelőtt folyamán a szabályismeret sajátos értelmezéséből adódóan két vitát leszámítva, amit a versenybírói közreműködéssel, rövid idő alatt rendeztek az érintettek – alapvetően jó hangulatban, időnként kisebb hangzsivajban zajlott a verseny.

Az élet írja a könyvet, a Szövetség főtitkára a versenyen „csak” mint kibic vett részt, ugyanakkor eredményesen segítette a verseny szervezőit a vitás kérdések rendezésében.

A hatodik, összességében tizenhatodik fordulót követően kellemes környezetben tálalt és elfogyasztott finom ebéd után a versenyző társaságra nem ült ki a bágyadtság. Voltak, akik az ebédre hivatkoztak a délutáni sikertelenebb versenyzésük miatt.

Az ebéd utáni első játékot követően a döntőbe várhatóan biztosan bejutó – az előzetes számítások szerint a két versenynapon negyven feletti pontot elérő – versenyzők száma három, négy főben volt meghatározható. Ugyanakkor a döntőbe bejutó további személyeknél jelentős kockázattal járt a hibázás, mivel jelentős létszám juthatott be, vagy eshetett el egy játékban megszerezhető ponttal.

Az elődöntőben játszó két hölgy, Vizi Vali és Horváth Edit lelkesen harcolt a férfiakkal, de a döntőbe nem sikerült bejutniuk. A népi mondóka – több lúd disznót győz – versenyre történő hivatkozás talán kevésbé helytálló, de a hölgyek küzdelmének méltatására alkalmas. Talán a jobboldali háttérben álló Fátyol Mihály prímás kitartása adott erőt a hölgyeknek, aki 1945-1979 között muzsikált a Korona Étterem és Konferencia Központ épületében.

A szervezők által alkalmazott kivetítőn a nyolcadik, az az a tizennyolcadik fordulóig folyamatosan követhető volt a verseny állása. Ezt követően a további sportszerű játék biztosítása érdekében a versenyben lévő ultisok csak a saját információkra támaszkodhattak a verseny állásáról, a várhatóan a döntőbe jutó huszonegy fő kilétéről. E tekintetben kedves színfoltot jelentett Flaisz Karcsi és a Magyar Ultiszövetség elnök pár szavas konzultációja. Mészáros Karcsi kérdése Flaisz Karcsihoz „Karcsi nekem sem mutatod meg a verseny állását?” kérdésre, a másik Karcsitól rövid válasz „Karcsi, neked sem”.

A két részben zajló elődöntő második szakaszában végig kiegyensúlyozottan játszó Oláh Csaba eredményes játékkal nyerte meg az elődöntőt Muzslai Róbert előtt, aki a verseny folyamán több kör után is vezette a versenyt.

A kétfordulós, két napon lebonyolított versenyt jellemző küzdelem bebizonyította, hogy csak kitartó, a verseny utolsó partijának lejátszásáig kell koncentrálni, mert a szerencse hamar cserbenhagyja a hitehagyott versenyzőt. Számomra – gondolom más számára is – vaskos meglepetést okozott, hogy több, a szövetségi döntőn résztvevő, illetve versenyt nyert ultisok most nem jutottak a döntőbe (pl. Várszegi Szilárd az első országos bajnok, illetve a 2010. évi sport ulti döntőben harmadik helyezett Bágyi Imre). Végezetül az első hat helyen végzett versenyző:

Készítette: Tóth Bálint