Élő pontok, érték számok

Élő Árpád magyar származású, amerikai sakkozó, sportvezető és fizikus. Nevéhez fűződik a sakkozói teljesítményt számszerűen értékelő Élő-pontszámok rendszerének kidolgozása. Rendszerét az 1960-as években az Egyesült Államokban kezdték alkalmazni, majd 1970-ben a Nemzetközi Sakkszövetség  is bevezette.

Az Élő-pontrendszer a kétszereplős játékokban, mint a sakkban vagy a góban versenyzők egymáshoz viszonyított aktuális játékerejének mérésére létrehozott rendszer.

Benyovszki Pál, a MAUSZ alapítóinak egyike,  Élő Árpád rendszerére alapozott technikát dolgozott ki az ulti játékosok hosszú távú teljesítményének mérésére.

Olyan modellt alkalmaz, amelyben az egyes játékosok addigi játékerejét, -korábbi összes versenyen mutatott teljesítményét- hasonlítja össze az adott versenyen mutatott formával.

Azaz, a versenyző értékszáma és a versenyen indulók értékszámai alapján meghatároz egy elvárt teljesítményt. Ehhez viszonyítottan nő, nem változik vagy csökken az értékszám.

Az erősebb játékost megverni jó eredmény. Ez nagyobb mértékben növeli a győztes Élő-pontszámát, mintha viszonylag gyengébb játékos ellen győzött volna. Ha viszont valaki gyengébb játékerejű ellenféltől kap ki, az komolyabb csökkentő hatást eredményez, mintha erősebb vagy közel azonos erősségű játékostól szenvedne vereséget.

A rendszer elnevezéséről:

Az „Élő-pontszám” kifejezés hallatán általában a Nemzetközi Sakkszövetség által kiosztott pontszámot értik. Ugyanakkor más szervezetek is, mint például az Internet Chess Club vagy  a Yahoo Játékok is  alkalmaznak Élő elveire épített rendszereket.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Sakkszövetsége és a Nemzetközi Sakkszövetség már modernebb alapokra épített értékszám listát alkalmaz, de Élő Árpád tevékenysége iránti tiszteletből továbbra is Élő-pontrendszernek nevezi azt.

Nem mond tehát ellent a nemzetközi gyakorlatnak az, ha a MAUSZ az általa használt és alkalmazott értékszámokat Élő pontszámoknak nevezi. Látunk példát arra is, hogy más elgondolásokon alapuló rendszereket is Élő-pontrendszernek neveznek, és arra is, hogy nem csak a sakkozók rendszereit nevezik így.

Az Ulti Hírek korai számaiban egyszerűen csak értékszám rendszerként kerül említésre az alkalmazott modell. Az első évfolyam 3. száma viszont figyelemre méltó módon, Benyovszki értékszám-rendszerről ír.

(Forrás: Wikipédia, Ulti Hírek)

Szeged, 2012-03-04

Összeállította:   Flaisz Károly – 2 SzE

3 thoughts on “Élő pontok, érték számok

 1. „Olyan modellt alkalmaz, amelyben az egyes játékosok addigi játékerejét, -korábbi összes versenyen mutatott teljesítményét- hasonlítja össze az adott versenyen mutatott formával.”

  csak ezt emelném ki. aki az elmúlt években már volt versenyeken, és ott teljesített, az nem indulhat megint 2000ről, csak mert inaktív volt….

 2. Ha arra gondolsz Csaba, hogy felelőtlen ember nemtörődömségéből eredő hibák kiküszöbölésére is fel kell készülni, akkor egyetértek veled.
  Át nem adott, fel nem lelhető adatokat elég körülményes alkalmazni egy verseny során.
  Nem gondolod?

 3. Nem tudom kire célzol pontosan, de ha arra, hogy nem tudtam csinálni a ranglistát, mert egy fél évig nem voltam az országban, akkor ez van…
  Át nem adott, fel nem lelhető adatokat elég körülményes alkalmazni akkor, ha az ember be szeretné pótolni az elmaradását, versenyekre visszamenőleg. Nem gondolod?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.