Értékszám

[Aktuális lista]


Értékszámok

Élő Árpád magyar származású, amerikai sakkozó, sportvezető és fizikus. Nevéhez fűződik a sakkozói teljesítményt számszerűen értékelő Élő-pontszámok rendszerének kidolgozása. Rendszerét az 1960-as években az Egyesült Államokban kezdték alkalmazni, majd 1970-ben a Nemzetközi Sakkszövetség  is bevezette.
Az Élő-pontrendszer a kétszereplős játékokban, mint a sakkban vagy a góban versenyzők egymáshoz viszonyított aktuális játékerejének mérésére létrehozott rendszer.
Benyovszki Pál, a MAUSZ alapítóinak egyike,  Élő Árpád rendszerére alapozott technikát dolgozott ki az ulti játékosok hosszú távú teljesítményének mérésére.
Olyan modellt alkalmaz, amelyben az egyes játékosok addigi játékerejét, -korábbi összes versenyen mutatott teljesítményét- hasonlítja össze az adott versenyen mutatott formával.
Azaz, a versenyző értékszáma és a versenyen indulók értékszámai alapján meghatároz egy elvárt teljesítményt. Ehhez viszonyítottan nő, nem változik vagy csökken az értékszám.
Az erősebb játékost megverni jó eredmény. Ez nagyobb mértékben növeli a győztes Élő-pontszámát, mintha viszonylag gyengébb játékos ellen győzött volna. Ha viszont valaki gyengébb játékerejű ellenféltől kap ki, az komolyabb csökkentő hatást eredményez, mintha erősebb vagy közel azonos erősségű játékostól szenvedne vereséget.

A rendszer elnevezéséről:

Az „Élő-pontszám” kifejezés hallatán általában a Nemzetközi Sakkszövetség által kiosztott pontszámot értik. Ugyanakkor más szervezetek is, mint például az Internet Chess Club vagy  a Yahoo Játékok is  alkalmaznak Élő elveire épített rendszereket.
Ugyanakkor az Egyesült Államok Sakkszövetsége és a Nemzetközi Sakkszövetség már modernebb alapokra épített értékszám listát alkalmaz, de Élő Árpád tevékenysége iránti tiszteletből továbbra is Élő-pontrendszernek nevezi azt.
Nem mond tehát ellent a nemzetközi gyakorlatnak az, ha a MAUSZ az általa használt és alkalmazott értékszámokat Élő pontszámoknak nevezi. Látunk példát arra is, hogy más elgondolásokon alapuló rendszereket is Élő-pontrendszernek neveznek, és arra is, hogy nem csak a sakkozók rendszereit nevezik így.
Az Ulti Hírek korai számaiban egyszerűen csak értékszám rendszerként kerül említésre az alkalmazott modell. Az első évfolyam 3. száma viszont figyelemre méltó módon, Benyovszki értékszám-rendszerről ír.

(Forrás: Wikipédia, Ulti Hírek)

Szeged, 2012-03-04

Összeállította:   Flaisz Károly – 2 SzE