Beszámoló a Sport Ulti döntőről

 

A 2011. október 22.-én, Kisvárdán rendezett Nemzeti Sport Ulti Bajnokság döntője, egy kívülálló szemével.

A verseny színvonalának megfelelően, méltó módon kezdődött a Magyar Ultiszövetség Nemzeti Sport Ulti döntője. A döntőbe bejutott 15 fő elsőségért és a vándorkupa elnyeréséért folyó küzdelmét a térség országgyűlési képviselője, Dr. Seszták Miklós úr szavai indították el. A kisvárdai ultisok a már szokásos helyen szervezték meg a Sport Ulti Döntő-t, amely a szervező kisvárdai ultisok munkájaként megfelelő helyszínt adott a nemes küzdelemhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A küzdelem végig jellemezte az egyes fordulókat, amit kifejezett, hogy az egyes fordulókban, játékokban más-más versenyző ért jobb eredményt. A legjobbak fegyelmezettsége, a játékokra való koncentrálás, a nyerésre való törekvés bizonyította a sportulti szépségét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A versenyzőket a szigorú követelmény (a lejátszott parti megbeszélés tilalma, a bemondások, a kontrák halkabban történő közlése, a játék után a terem elhagyása, stb.) betartása a verseny közben nem tett szükségessé figyelmeztetést a versenybíróság részéről. A végig sportszerű versenyt mindössze apró, a védő játékosok részéről bemondott, bukott kontra szükségessége kapcsán volt kisebb vita. A sportszerűség megnyilvánult a vétlen renonc (pl. véletlen lapbemutatás esetében), amely jótékony, illetve hátrányos hatása egyaránt jelentkezett a versenyen, de nem befolyásolva a végső kimenetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A változatos fordulók eredményeinek rögzítését követően a pillanatnyi helyzet, illetve az egyes fordulókban az egyéni teljesítmények kivetítése az eredményes játékra sarkalta a résztvevőket. A verseny utolsó fordulója tovább növelte a jó játékra, a nyerésre való törekvést, figyelemmel arra, hogy a versenyzők az aktuális eredményt ismerete nélkül játszották.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A változatos partikat, fordulókat követően új bajnok nyerte meg a versenyt. A küzdelem végén új országos bajnok, Bolyos Gábor neve felkerül a 2011-től adományozott vándorserlegre, amelyen, a szövetségi bajnokság kezdetétől, 2006-tól szerepel az adott évi versenyt megnyerő sport ulti bajnok neve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bágyi Imre Bolyos Gábor Bartos Gábor

 A verseny folyamatát végig látva az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy a sportulti verseny nagyobb koncentrálást, verseny stratégiát, gondolkodást igényel. Egy átgondolatlanul bemondott, bukott játék jobban befolyásolja a verseny kimenetét, mint a társasági ulti esetén. Bár a szövetség ultis társadalma nem szimpatizál a sportulti versenyekkel társasági ulti verseny szabadabb légkörét jobban kedveli.

 

A legjobb hat versenyző

 A sport ulti szellemi sport jellegét (aminek hivatalos elismerése még várat magára), a tudás szerepét felismerve a szövetség elnöksége a részvételt meghaladó mértékű díjazással támogatta. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy sportulti verseny szervezése, az azon való részvétel minél szélesebb körben kapjon támogatást a tagszervezetek, a tagság keretében, ami a versenyeken való aktív részvételben mutatkozik meg.

Készítette: Tóth Bálint